EPcenergieprestatiecertificaat
Zuinig omspringen met energie kan, met de huidige hoge energieprijzen, heel wat euro's besparen. Bovendien is efficiënt en rationeel energiegebruik een noodzakelijke stap in de strijd tegen de klimaatverandering en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
Door bij nieuwbouwprojecten van meet af aan voldoende aandacht te besteden aan de energiezuinigheid van het gebouw kan men op termijn behoorlijk besparen.
Veel mensen bouwen maar één keer en het zou een gemiste kans zijn om na een tijdje te moeten ervaren dat er onvoldoende rekening werd gehouden met het aspect energie bij de bouw van de woning.
In het verleden werd hieraan te weinig aandacht besteed zodat in het bestaande Vlaamse gebouwenpark nog aanzienlijke energiebesparingen gerealiseerd kunnen worden onder meer door een betere isolatie, hoogrenderende verwarmingsinstallaties en goede beglazing.
Het energieprestatiecertificaat legt geen eisen op aan het gebouw maar informeert de eigenaars en de gebruiker door middel van een kengetal over de energetische kwaliteit van het gebouw. Daarnaast bevat het energieprestatiecertificaat ook een opsomming van de energiebesparende maatregelen.
EPC voor nieuwbouw en vernieuwbouw
- Voor nieuwbouw en verbouwingen waarvoor een bouwvergunning vereist is, gelden sinds 1 januari 2006 eisen op vlak van energieprestaties en binnenklimaat.
- Het energieprestatiecertificaat bij de bouw geeft weer of het gebouw (of gebouwdeel) voldoet aan de EPB-eisen en maakt het mogelijk de energieprestatie (het E-peil) te vergelijken met het maximale E-peil
(E 100).
EPC voor verkoop en verhuur van bestaande woongebouwen
- Het energieprestatiecertificaat zal enerzijds informeren over de energetische kwaliteiten van het gebouw. Hierdoor kunnen potentiële kopers en huurders het berekende energieverbruik van gebouwen vergelijken en beoordelen.
- Anderzijds zal het energieprestatiecertificaat informeren over kosteneffectieve maatregelen voor de verbetering van de energieprestatie van het gebouw.
- Door deze maatregelen wordt niet alleen het kopen en verhuren van woningen en appartementen op basis van de energetische prestaties beïnvloed, maar wordt de burger ertoe aangezet energiebesparende maatregelen door te voeren.
- De kostprijs van een EPC is afhankelijk van het type woning en varieert tussen 125 en 250 euro incl BTW.
- Tegen uiterlijk 1 januari 2009 moeten een groot aantal publieke gebouwen een energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen hebben uithangen op een voor het publiek duidelijk zichtbare plaats.
- Te nemen stappen voor einde 2007:
- een stookoliedebietmeter installeren
- een interne of externe energiedeskundige aanstellen
- de energiedeskundige moet zeker al de startwaarden van de meterstanden van elektriciteit, gas en stookolie genoteerd hebben
Bron: www.energiesparen.be